Artrose

In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd, wat eigenlijk een te eenvoudige beschrijving is. Artrose ontstaat door een interactie van verschillende processen in het lichaam en door genetische aanleg. Het is een veelvoorkomende vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat, waardoor het gewricht minder goed gewicht kan dragen. Het lichaam reageert hierop door botwoekeringen te vormen aan de uiteinden van de gewrichten, wat gepaard kan gaan met ontstekingen. Dit leidt vaak tot pijnklachten, een verminderde beweeglijkheid van de gewrichten en stijfheid. Deze processen kunnen je hinderen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, sporten en het uitoefenen van hobby’s.

 

Een gezonde leefstijl is bij artrose van groot belang. Door je leefstijl te verbeteren, voorzie je je lichaam van goede bouwstoffen waardoor het zichzelf beter kan herstellen. Je kunt het zien als het bouwen van een stevige muur. Gebruik je goede kwaliteit stenen, dan krijg je een stevig muurtje dat tegen een stootje kan. Gebruik je slechte stenen, dan ontstaat een kwalitatief zwakke muur die snel omvalt. De stenen kun je zien als de leefstijlfactoren: voeding, slaap, stress, ontspanning en beweging. Voor elke leefstijlfactor heb ik beschreven wat van belang is. Klik snel verder om meer te weten te komen!

Goed slapen bij artrose

Ongeveer 2-3% van de mensen met artrose ervaart slaapproblemen, en 25% heeft last van rusteloze benen. Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen door stijfheid en pijnklachten. De pijn en stijfheid zijn rond 4 uur ’s nachts vaak het minst, maar worden daarna geleidelijk erger. Dit kan leiden tot een verstoorde slaap, waardoor onze biologische klok ontregeld raakt.

Lees meer »

Voeding bij artrose

Een goed voedingspatroon is bij artrose van groot belang, omdat het ontstekingen kan verminderen (anti-inflammatoire werking) en, in combinatie met voldoende beweging, kan bijdragen aan het behoud van gezonde gewrichten.

Lees meer »

De invloed van het microbioom op artrose

Het microbioom is het grote, onzichtbare ecosysteem van bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen die in en op ons lichaam leven, vooral in onze darmen. Dit microbioom speelt een cruciale rol in onze gezondheid. In de darmen helpt het bij het verteren van voedsel, het produceren van vitamines, en het ondersteunen van het immuunsysteem. Een gezond microbioom is divers en in balans, met een goede verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën.

Lees meer »

Bewegen bij artrose

Bewegen bij artrose is om verschillende redenen belangrijk. Het zorgt ervoor dat de "energiefabriekjes" in ons lichaam goed blijven werken, het bevordert de stabiliteit in aangetaste gewrichten, het helpt bij gewichtsreductie, en het is goed voor ons algemene welzijn. Laten we kort stilstaan bij deze redenen.

Lees meer »