Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Dit kan leiden tot beschadiging van bot en kraakbeen. De schade wordt veroorzaakt doordat er veel ontstekingsstoffen (cytokinen) worden aangemaakt, die uiteindelijk zorgen voor de beschadiging van het bot en het kraakbeen. Als er veel cytokinen in het bloed aanwezig zijn, kan er een flare ontstaan. Een flare is een ernstige ontsteking van een gewricht. Tijdens een flare ben je erg ziek en heb je een of meerdere ontstoken gewrichten. De ontstoken gewrichten kun je slecht belasten en doen erg veel pijn. Reumatoïde artritis treft niet alleen de gewrichten. Omdat het een ziekte is die het hele lichaam kan beïnvloeden, kunnen ook ontstekingen buiten de gewrichten optreden. Deze ontstekingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan op de huid, het hart of de bloedvaten.

 

De symptomen die je bij reumatoïde artritis vaak ziet, zijn:

  • Gewrichtspijn en ontstekingen van meerdere gewrichten van de vingers en voeten.
  • Ochtendstijfheid
  • Verlies van spiermassa
  • Vermoeidheid
  • Ontstekingen
  • Minder goed kunnen functioneren in het dagelijks leven

 

Hoe reumatoïde artritis ontstaat, is nog niet exact bekend. Wel is bekend dat 50-60% van de oorzaak genetisch bepaald is. Daarnaast zijn er nog een aantal andere risicofactoren. Ik licht er een paar toe die een relatie hebben met je leefstijl. Zo kunnen roken, langdurig zitten (sedentair gedrag), overgewicht en een mogelijke verstoring van je darmmicrobioom invloed hebben op het uiteindelijk ontstaan van reumatoïde artritis. 

 

De behandeling van reumatoïde artritis gebeurt altijd met behulp van medicatie. Het doel van de medicatie is het afremmen van de ziekte en schade aan je gewrichten kan voorkomen. Er zijn nog geen medicijnen uitgevonden die reumatoïde artritis kunnen genezen. Leefstijl kan complementair werken naast je medicijnen. Door het werken aan je leefstijl wordt je mentaal en/of fysiek sterker en kun je zo beter omgaan met je ziekte. Zoals je eerder op deze website hebt gelezen, kun je met een gezonde leefstijl invloed uitoefenen op de aanmaak van ontstekingsstoffen. Hierdoor kun je mogelijk ook het ontstaan van een nieuwe flare verminderen. Heb je nog geen reuma, dan kan een aanpassing van je leefstijl helpen om het ontwikkelen van reumatoïde artritis te voorkomen.

 

Op deze pagina kun je informatie vinden over de rol van slapen, bewegen, voeding en stress bij reumatoïde artritis. Bij elke onderwerp probeer ik je een aantal tips of handvatten te geven die je kan gebruiken. Maar onthoudt ben je ziek of vraag jij je af of de tips of handvatten passend zijn bij jouw situatie, overleg dit dan altijd met je huisarts of reumatoloog. 

 

Bewegen bij Reumatoïde Artritis: Waarom en Hoeveel?

Bewegen bij reumatoïde artritis is essentieel. Het helpt om spierkracht te behouden of te verbeteren, verhoogt het uithoudingsvermogen, vermindert pijnklachten en verbetert het dagelijks functioneren. Maar hoeveel moet je eigenlijk bewegen en welke richtlijnen kun je gebruiken tijdens je training?

Lees meer »